Kansallispuistot

Päivitetty 8. huhtikuuta 2020

Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus ja antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa.

Meiltä Hämeestä löytyy kaksi kansallispuistoa, Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot.

Molemmilla puistoalueilla on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. Lähde retkelle Hämeen kauniiseen luontoon!

Torronsuon kansallispuisto

Suomen syvimmältä suolta löytyy kilometrien mittaisia pitkospuureittejä. Tämä Etelä-Suomen kiinnostavimpien kansallispuistojen joukkoon kuuluva alue tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kosteikkojen kasvillisuuteen ja eläimistöön.

Vaikuttava Torronsuon suomaisema avautuu heti parkkipaikan lähellä, alle 10 minuutin kävelymatkan päässä sijaitsevasta lintutornista.

Lintutorni kutsuu keväisin ja syksyisin ihailmeaan lintujen muuttopuuhia. Talvisin Torronsuon lumikate tarjoaa mahdollisuuden eripituisille retkiladuille.

Lisätietoa Torronsuon palveluista ja luontoreiteistä voi tiedustella Hämeen luontokeskuksesta.

Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuisto tarjoaa monipuolisen luontoelämyksen kaikille.

Kansallispuistossa on useita merkittyjä reittejä (1,5–5 km), joiden varrella pääset ihastelemaan hämäläistä kulttuurimaisemaa ja upeita harju- ja järvimaisemia. Yksi suosituista reiteisteä kulkee Ahonnokasta Liesjärveä halkovalle upealle Kyynäränharjulle ja sieltä Korteniemen perinnetilalle, jossa kesäisin järjestetään luonto-opastuksia ja tapahtumia.

Kansallispuistossa on useita tulenteko- ja ruokailupaikkoja, telttailualueita, laavu, kota, kaksi vuokratupaa ja vuokrattava savusauna. Lisätietoa ja varauksia voi tiedustella Hämeen luontokeskuksesta.

Liesjärvi on Hämeessä Tammelaan, Lohjaan ja Someroon kuuluva järvi, johon Turpoonjoki laskee. Järvi ei kuulu Liesjärven kansallispuistoon, mutta osa sen rannoista ja monet saaret kuuluvat.