Nauti makujen maakunnassa

Päivitetty 1. heinäkuuta 2020

Lähiruoka kulkee meillä Hämeessä suorinta reittiä ruokapöytään. Se tarkoittaa puhtautta ja vastuullista tuotantoa. Hämäläisiltä pelloilta, navetoista ja metsistä saadaan herkullisia makuja.

Vilja päätyy maistuviksi leiviksi tai vaikka perinteiseksi sahdiksi. Meijeriteollisuudella meillä on pitkät perinteet. Riihimäkeläiset jogurtit ovat tuttuja suomalaisten ruokapöydissä. Ja puhumattakaan Suomen huipulla olevista sokerileipureistamme ja heidän loihtimistaan makeista herkuista!

Herkkuja pitopöytään

Hämäläinen ruokaperinne on saanut vaikutteita niin idästä kuin lännestä. Maakuntaamme halkoivat jo varhain Hämeen Härkätie ja Ylinen Viipuritie, joiden kautta ruokakulttuurin uudet tavat kulkeutuivat toreille ja koteihin. 

1700-luvun lopulla Hämeen Härkätietä pitkin kulki markkinakärryissä Turusta Hämeeseen erilaisia hedelmiä, kuten sitruunoita, kuivattuja päärynöitä, rusinoita ja omenoita. 1800-luvun alusta aina 1910-luvulle saakka Hämeenlinna oli merkittävä venäläinen varuskuntakaupunki, joten venäläiset ruoat tulivat hämäläisille tutuiksi.

Tänään väriä ja uusia sävähdyksiä ruokamaailmaan tuovat muun muassa suklaa, viinitilat, kansainväliset toripäivät, riistaruoat, härkäpavut ja tuoreimpana proteiininlähteenä hyönteiset.

Lähde kierrokselle aitojen makujen maakunnassa

Häme tarjoaa laajan kattauksen tunnelmallisia ravintoloita ja kahviloita sekä mahdollisuuden tutustua kiinnostavaan maaseutuun. Löydät Vanajan kalaa, lähitilan pihvilihaa, puhtaita vihanneksia, viinejä, sahtia, marjaherkkuja, sokerileipurin taidonnäytteitä, aitoa hunajaa ja suklaamestarin luomuksia. Nam!

Hämäläiseen ruokakulttuuriin voit tutustua Taste of Häme-sivustolla ja Herkkuja Hämeestä -wikisivustolla. Täältä löydät erilaisia linkkejä ja vinkkejä herkutteluun.

Aitojamakuja.fi -sivuston on valtakunnallinen elintarvikeyritysten hakupalvelu jamonipuolinen lähiruoka-alan tietolähde. Täältä löytyvät muun muassa maakuntamme marjatilat sekä viinin, oluen ja sahdin valmistajat. Lisäksit tietoa REKO-renkiasta, alan hankkeista ja yritystoiminnasta.

Katso mielenkiintoinen Filmi suomalaisesta ruoasta! Hämeenlinnalaisen Visiotalon lyhytelokuva on voittanut merkittävän palkinnon Houstonin filmifestivaaleilla.

Lähiruoka-Akatemia ry on tuottanut dokumenttielokuva Lounais-hämäläisen lähiruoan matkasta lautasellesi. Tutustu lounais-hämäläiseen lähiruokaan ja katso elokuva.