Muusikoita ja säveltäjiä

Päivitetty 19. tammikuuta 2021

Hämäläisyys ei ole pelkkää tasamaan tallaamista. Monet suomalaisten rakastamat taiteilijat ovat ponnistaneet Hämeestä. Suomalaisen musiikin ydin kumpuaa Sibeliuksesta. Irwin on koko kansan rakastama renttu. Paleface sanoittaa nykyhetken terävän osuvissa teksteissään.

Jean Sibelius

Kuva: Santeri Levas / Suomen valokuvataiteen museo

Johan Christian Julius Jean Sibelius on Suomen kansallissäveltäjä. Säveltäjämestari, jonka nimi tunnetaan ympäri maailmaa. Hänen kansallisromanttinen musiikkinsa oli tärkeässä osassa Suomen kansallisen identiteetin muodostumisessa.

Lapsuus- ja nuoruusvuodet sekä luonto vaikuttivat elämäntyöhön: ”Näitä nuoruuteni maisemia ajattelin kun sävelsin Finlandian”, lausui säveltäjä 1930 Aulangon hotellilla Hämeenlinnassa.

Irwin Goodman

Irwin Goodman (oikealta nimeltään Antti Yrjö Hammarberg, 14. syyskuuta 1943 Hämeenlinna – 14. tammikuuta 1991 Hamina) oli suomalainen laulaja ja säveltäjä. Irwin oli kansanlaulaja, jolla oli paheellisen, reteän juopporentun imago. Hänen tyylinsä vaihteli puoliakustisesta folkista sähköiseen rock-henkiseen musiikkiin. Jotkin hänen menestyneimmistä kappaleistaan yhdistelivät saksalaista schlageria ja suomalaista iskelmää.

Irwin Goodman oli yksi ensimmäisistä suomalaisista artisteista, joka ei tyytynyt käännöskappaleisiin vaan sävelsi kappaleensa itse. Kaikkiaan Irwin levytti yli 200 omaa sävellystään. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta sanat Irwinin kappaleisiin laati Vexi Salmi. 1980-luvun puolivälistä alkaen sävellystyöstä vastasi pääosin Kassu Halonen, sillä Irwin ei pystynyt toisen korvan kuuroutumisen takia enää säveltämään.