Sivustoa uudistetaan

Haluatko ilmoituksen, kun uusi sivusto julkaistaan? Jätä sähköpostiosoitteesi, niin saat tiedon sähköpostiisi!

nosto

Hämäläinen ruokakulttuuri

 "Hämäläinen maisema on suomalaisen ruuan maisemaa. Hämäläisessä ruuassa on sisään rakennettuna koko viljavien ja hyvin hoidettujen peltojen, puhtaiden vesien ja metsien tarjoamat raaka-aineet yhdistyneenä taitoon ja luovuuteen valmistaa niistä koko olemustamme ravitsevaa ruokaa."

Hämäläinen ruokaperinne on saanut vaikutteita niin idästä kuin lännestä. Hämettä halkoivat jo varhain Hämeen Härkätie ja Ylinen Viipurintie, joiden kautta ruokakulttuurin uudet tavat kulkeutuivat maakuntaan. Esimerkiksi 1700-luvun lopulla Hämeen Härkätietä pitkin kulki markkinakärryissä Turusta Hämeeseen erilaisia hedelmiä: sitruunoita, kuivattuja päärynöitä, rusinoita ja omenoita.

Hämeenlinna oli 1800-luvun alusta 1910-luvulle saakka merkittävä venäläinen varuskuntakaupunki, joten venäläiset ruuat tulivat tutuiksi hämäläisille.

Lähde: Poutanen Pirjo (toim.), 2003. Ruokamaisemia Hämeestä. Jyväskylä.

 

Hämäläinen pitopöytä

Kartanoiden vaikutus

Pelloilta ja puutarhoista

Puhtaat kalavedet

Sahti

Talkkuna ja riävä